Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Så här fungerar Almedalsveckan

Almedalsveckan är världens största demokratiska mötesplats för alla som vill diskutera samhällsfrågor. Det är en självklar mötesplats med mer än 50 år av historia där alla kan delta.

Almedalen är en park, nära till havet och mitt i världsarvsstaden Visby. Runt Almedalen i Visby pågår evenemangen runt om i stadskärnan i början av juli och det är det som är Almedalsveckan. Majoriteten av evenemangen finns med i det officiella programmet och dom är alla kostnadsfria och öppna för alla. Utöver det pågår det även slutna evenemang, föreställningar och andra happenings. Men framförallt inträffar otroligt många planerade och spontana möten i Visby under dessa dagar. 

Almedalsveckans officiella program

Förutom alla som är på plats är kärnan av Almedalsveckan det officiella programmet. I programmet hittar du alla evenemang som är kostnadsfria och öppna för alla. Du kan finner en stor variation bland evenemangen som alla berör aktuella samhällsfrågor under Almedalsveckans alla dagar. 

Vilka är på Almedalsveckan? 

Politiker (både från riksnivå och lokalt), statliga myndigheter, företagstoppar, kommuner och landsting, ideella organisationer, miljöaktivister, ungdomsförbund, engagerade entreprenörer, du och jag är några exempel på vilka som är i Visby under Almedalsveckan. Det är vår gemensamma arena där vi har möjlighet att mötas och diskutera aktuell ämnen.

Kanske kommer just du att stoppa en av våra partiledare och påverka henne/honom i den frågan som du brinner extra mycket för?  

Vem skapar veckan? 

Almedalsveckan skapas gemensamt av alla besökare och arrangörer.

De lokala partierna som finns representerade i riksdagen har ett ansvar att bevara och stärka Almedalsveckan som demokratisk och politisk arena. Arrangörerna bidrar med evenemang och mötesplatser under Almedalsveckans dagar. Region Gotland är värden som skapar förutsättningarna för att mötas i och kring Almedalen, men också ansvarig för att det i själva parken är fokus på demokrati och politik. Besökarna är medskapare till alla de spontana mötena och utvecklande samtalen. 

Tillhör du en organisation, företag, förening eller är en engagerad medborgare är du välkommen att ha ett evenemang under Almedalsveckan. Alla som vill lyfta en aktuell samhällsfråga är med och skapar världens största demokratiska mötesplats. Lyfter du en samhällsfråga är du en av alla engagerade arrangörer av Almedalsveckan. 

Tillsammans skapar vi Almedalsveckan

Besökare under veckan

Som besökare/deltagare är du otroligt viktigt för en demokratisk mötesplats. Utan besökare sker inga möten, debatter eller skapande av nätverk. Det är du som gör Almedalsveckan till den fantastiska arenan för planerade och oplanerade möten. 

Arrangörer av evenemang

Vill du skapa en mötesplats/evenemang kring en samhällsfråga du brinner för? Då kan du, om du uppfyller kriterierna, delta som arrangör under Almedalsveckan. Som arrangör är du med och sätter agendan av väldens största demokratiska mötesplats. 

Huvudarrangörer av veckan

De politiska riksdagspartierna är kärnan i Almedalsveckan. Deras medverkan med seminarier, presskonferenser och tal från Almedalens scen utgör basen i veckan. 

Huvudarrangörer för Almedalsveckan är de lokala partierna som finns representerade i riksdagen. 

Värd för veckan

Region Gotland är värd för Almedalsveckan. Region Gotlands ansvar är bland annat att samordna programmet, infrastrukturen kring och under veckan, ordna ett presscenter och den övergripande kommunikationen. 

Alla hjälps åt

Alla hjälps åt att skapa världens största demokratiska mötesplats. Hur skulle Almedalsveckan fungera om vi inte hade alla leverantörer och stödfunktioner. Det är bland annat transporter, boenden, catering, våra samhällsfunktioner och alla lokaler som öppnar upp.

Vi tar varje år gemensamt emot över 40 000 unika besökare under Almedalsveckan. 

Hitta direkt