Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Bild från Donnersplats och talarplatsen

Hur du når ut i Almedalsbruset

Publicerad 2024-04-19 14:49
Almedalsveckan erbjuder digitala arrangörsträffar till alla som är intresserade och engagerade i vår gemensamma demokratiska mötesplats. Under mötet som handlade om hur du når ut i Almedalsbruset gavs många bra tips.
Bästa tipsen till dig som arrangör och besökare på Almedalsveckan
  • Bevaka och påverka (före, under och efter)
  • Boka verksamhetskritiska möten
  • Samarrangera evenemang för att få med nya perspektiv
  • Skapa utrymme för det oväntade
Så kan vi sammanfatta det som kommunikationsrådgivare Kristy Delisle Milton från Gullers Grupp lyfte under fredagens digitala välbesökta arrangörsmöte.
 
När du som arrangör planerar att medverka och lyfta din samhällsfråga under Almedalsveckan, tänk på att skapa engagemang kring din fråga, vad är det som är samhällsutmaningen? Vad är problemet? Gå inte direkt på den lösning du ser, utan bjud in din publik till att interagera. Kanske lyfts ett nytt perspektiv som utvecklar din lösning till ett högre plan?
 
Innan du åker till Almedalen, gör din research. Bevaka vad som sägs i ditt område, vilka fler är på plats och lyfter frågor inom samma område. Kanske kan du höra av dig till de som redan har lagt in sitt/sina evenemang i det officiella programmet och ställ frågan om de kan tänka sig dig med din kompetens i panelen.
 
Kontakta de beslutsfattare eller organisationer som du vet ska delta under Almedalsveckan och be om ett möte. Det brukar vara mycket enklare att få en stund i Almedalen, än vad det är när alla är tillbaka i verkligheten igen. Ett kort samtal kan leda till ökad möjlighet till ett längre möte på hemmaplan.
 
Överraska dig själv! Gå på evenemang som är utanför ditt eget område, du kommer att bli överraskad och få med dig ny kunskap som du kan ha nytta av under resten av året.
 
Och slutligen – alla är inte i Almedalen, använd sociala medier för att nå de som inte åkte i år.
Unizon ger tips om hur de har arbetat
Nina Ljungberg, pressekreterare för riksförbundet Unizon, berättade om hur de skapar genomslag i Almedalsbruset. Ett av hennes tips var att söka oväntade samarbeten, exempelvis har de genomfört flera evenemang tillsammans med samarbetspartnern säkerhetsbolaget Scandinavian Risk Solutions, med fokus på CSR och kvinnors och barns säkerhet.
 
Nina gav också följande tips:
  • Se till att ha koll på vilka som är på plats i Almedalen, har du svårt att känna igen personer, spara en bild på telefonen så du inte missar en viktig beslutsfattare
  • Nätverka, nätverka, nätverka – att ta första steget att inleda ett samtal eller boka ett möte kan leda till att du får fart på din samhällsfråga
  • Ha en plan och tydligt syfte för er Almedalsnärvaro men lämna utrymme för spontana möten och nya kontakter 
Sammanfattningsvis konstaterade talarna att Almedalen är en magisk plats, det är här de oväntade mötena sker, möten som bidrar till att utveckla vårt samhälle.
 
Stort tack för att ni delade med er av era tips!
Vi ses i Almedalen!

PS: Nästa arrangörsmöte är fredagen den 26 april klockan 08.30-09.30.
Då är temat Tillgänglighet och vi har bjudit in bland annat DHR:s kommunikationschef Ingvild Falkenhaug som hjälper oss att förstå behoven.