Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Bild från lokalen som Almedagen genomfördes i med publik som titta mot scenen där talaren står

Allvarstyngt när Almedalsveckan tar strid för demokratin

Publicerad 2024-01-29 15:01
Konferensen Almedagen genomförs årligen sedan 2019 och samlade i år över 180 organisationer och gotländska aktörer i Stockholm. Arrangören Almedalsveckan överraskade deltagarna med att inleda med ett allvarstyngt ämne: Är demokratin hotad, vad är vårt ansvar och våra möjligheter att påverka?
Jan Scherman ledde samtalet med Helle Klein, Jan Eliasson, Kimia Kazempour och Sam Nissander från scen.
 
- Vi genomför Almedagen dels för att Almedalsveckan har relevans under hela året, dels för att skapa en naturlig mötesplats för våra arrangörer, nya som rutinerade. Det säger Mia Stuhre, verksamhetsledare för Almedalsveckan.
 
Dagen inleddes med fakta om hur vår demokrati mår. I filmen ”MAKE DEMOCRACY GREAT AGAIN” vill journalisten och författaren Jan Scherman visa att läget är kritiskt. Bara 13 procent av världens befolkning lever i demokratiska länder och utvecklingen går bakåt. På global nivå är de senaste 30 årens demokratiska framsteg utraderade. Men han vill också inge hopp, en chans att vända utvecklingen.
 
Helle Klein, direktor för Sigtunastiftelsen, poängterade att det är viktigt att vi skapar demokratins kultur, demokrati dör när vi inte längre har förmåga att kompromissa. Hon konstaterade att Almedalsveckan är myllan för mod att stå upp för demokratin.
 
Sam Nissander från Röda Korsets ungdomsförbund ställde motfrågan till FNs tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson:
 
- Det stämmer inte att vi engagerar oss mindre i Sverige idag, tvärtom så har vi över 4 miljoner människor som engagerar sig på olika sätt – men har vi rätt strukturer för att fånga upp engagemanget? Unga är mer samhällsengagerade än någonsin men vill inte vara med i styrelser utan vara mer aktivistiska i sitt engagemang.
 
Jan Eliasson svarade att han vill se folkrörelserna agera på ett nytt sätt som funkar framåt även för dagens 11-åringar, och att dagens ungdomar, kvinnors frigörelse och internationellt samarbete är några av hans hoppfaktorer för framtiden.
 
- Att bara lyssna till ungdomar är inte tillräckligt, menade Kimia Kazempour från WWF Sweden Youth, det är viktigt att vi inte ägnar oss åt youthwashing. Därför finns initiativet Boka En Ung Expert, där arrangörer kan få hjälp att till Almedalsveckans paneler och diskussioner få med ungdomar i det demokratiska samtalet.
 
Mia Stuhre sammanfattar: Vi tog med oss orden Tålamod, Tillsammans och Kompromiss från samtalen om hotet mot vår demokrati. Almedalsveckan är världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor. Ingen fråga är för obetydlig och ingen för omfattande. Almedalsveckan är en plats med fokus på mötet och samtalet, där olika röster och olika perspektiv får höras. En mötesplats - öppen för alla som vill vara med i det demokratiska samtalet.
 
Representanter från Vuxenutbildning i Samverkan, Barnrättstorget och uppropet Boka en Ung Expert delade med sig av sina tips till deltagarna. Det handlade om hur man kan använda Almedalsveckan som den viktig kugge i sin kommunikation, skapa magiska möten och samtal på en parkeringsplats och varför det är viktigt att lyssna på ungas röster. 
 
Almedalsveckan 2024 genomförs i Visby den 25-28 juni men redan på måndagen den 24 juni välkomnas allmänheten till en visning av dokumentären Make Democracy Great Again på Almedalens scen, då också det offentliga konstverket Lyssnandet ska invigas. Konstverket är skapat i Ing-Marie Wieselgrens anda, och består av en björk i brons med citat från Wieselgren inristade i stammen. En plats i Almedalen som vill inspirera till möten och samtal.
 
Fakta om Almedagen:
Almedagen är en mötesplats som ger arrangörerna möjlighet att ställa sina frågor, ta med sig ny kunskap och få lyssna på intressanta samtal. Dagen är även till för att skapa nya samarbeten och knyta nya kontakter. I veckan genomfördes den sjätte Almedagen, som startade 2019, fyra i Stockholm, en digital och en hybrid med deltagare både på plats i Visby och digitalt.