Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Alla röster ska höras i Almedalen

Publicerad 2023-06-23 10:18
Almedalsveckan ska vara öppen och tillgänglig för alla. Trösklarna för att vara med får inte stänga ute de som vill delta från civilsamhället. Därför finns det en ny scen som ökar mångfald och representation i Almedalen.
Genom Alla Röster Ska Höras skapar Region Gotland möjlighet för cirka tjugo ideella organisationer, som inte tidigare har varit arrangörer under Almedalsveckan, att få höras. Grundidén är att alla ska kunna bidra med sina perspektiv.
- Arbetet med att inkludera röster att i det demokratiska samtalet som annars inte kommer till tals är oerhört viktigt, säger Mia Stuhre, verksamhetsledare för Almedalsveckan.
 
Det är andra året i rad projektet genomförs och alla är välkomna att ansöka om att medverka kostnadsfritt med evenemang. De krav vi ställer är att de röster som vanligtvis inte kommer till tals i Almedalen i år ska fylla luften.
 
2022 deltog 12 organisationer i Almedalsveckan under samlingsnamnet Alla Röster Ska Höras. I år är det 19 organisationer som för första gången tar plats i Almedalsveckan med en egen programpunkt. Det är båda nystartade organisationer från civilsamhället och etablerade organisationer som håller seminarium från samma estradvagn som Olof Palme använde i Almedalen 1968.
 
- Alla Röster är en plattform för kärnverksamhet med både bredd och djup på frågorna som tas upp, säger Denice Sverla, UNIQ. UNIQs seminarium har titeln Vi är inte lika dumma i huvudet som folk tror, och ämnet är utbildning och arbetsmarknad för individer med intellektuell funktionsnedsättning.
 
- Här kan vi lyfta vår fråga och människor får mötas över sektorsgränser. Det är inte bara nya organisationer utan även nya perspektiv, Almedalsveckan får en ny scen som fylls av kunskap och hjärta, säger Bartosz Stroinski, Förbundet Vi Unga. Förbundet Vi unga samarbetar med SPF Seniorerna i ett seminarium om diskriminering tillsammans med bland annat diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius.
 
- Civilsamhället behöver närma sig vanligt folk, för frågorna berör gemene man. Alla Röster Ska Höras betonar inte bara spridning av kunskap utan lyfter verkligen att alla röster är viktiga att lyssna på, säger Iryna Azaranka, Ideell marknadsföring. Ideell Marknadsföring fokuserar i sin programpunkt på samhällsfrågan om hur ideella föreningar ska kunna nå ut i konkurrens med vinstdrivande organisationers marknadsföring.