Utskrift från www.gotland.se/almedalsveckan

Det nya arbetslivet - framtidens arbetssätt skapar bättre miljö och hälsa

Arrangör:
Microsoft
Dag:
4/7 2012 16:00 - 17:00
Evenemangstyp:
Seminarium
Ämnesområde:
Klimat/miljö
Ämnesområde 2:
Sysselsättning/arbetsmarknad
Språk:
Svenska
Plats:
Hästgatan 1, innergården
Platsbeskrivning:
Beskrivning av evenemanget

Miljövinster, ökad produktivitet och större möjligheter att få ihop livspusslet. Fördelarna med att jobba hemifrån är många och med dagens teknik kan många av oss arbeta och samarbeta var vi vill. Vilka miljö- och arbetsmiljövinster kan nås genom ett flexiblare arbetssätt?

Utökad beskrivning av evenemanget

Nu har det gått tio år sedan EU:s direktiv om ett flexibelt arbetssätt, men varför har det inte hänt mer? Vilken syn har företag och fackföreningar på flexibelt kontorsarbete? Transporter står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och arbetsresor står för drygt hälften av alla transporter i Sverige. Detta innebär långa pendlingsköer speciellt i Stockholmsregionen. Flera studier visar att det flexibla arbetet kan bidra till att minska utsläppen av växthusgaser genom att transportbehovet minskar. Enligt beräkningar om flexibelt arbete kan effekten av att en anställd en dag i veckan väljer att arbeta hemifrån istället för att resa till arbetet med bil, leda till en minskad utsläppsmängd på 380 kg per år/person i Sverige. Sju av tio arbetstagare anser att de blir mer produktiva när de jobbar hemifrån och sex av tio känner sig mindre stressade. Ändå har inte en flexibel syn på arbete slagit igenom på bred front i Sverige, varför?

Medverkande:
Magnus Höij, Moderator. Brita Saxton, Generaldirektör, Myndigheten för Trafikanalys. Eva Nordmark, Ordförande, TCO. Eliza Roszkowska Öberg, Riksdagsledamot, Moderaterna. Mikael Karlsson, Ordförande, Naturskyddsföreningen. Lars Jederlund, Konsult med flexibel arbetsplats.
Kontaktperson 1:
Sandra Holmqvist, Microsoft AB, 073-4082931, v-saholm@microsoft.com
Tillgänglighet
Sökord:
arbetsmarknad, miljö, sysselsättning
Sidvisningar:
2057

Kontakta Region Gotland

Region Gotland

Visborgsallén 19
621 81 Visby
Organisationsnummer:
212000-0803

Kontakta Almedalsveckan

Almedalsveckans kansli

Telefon:  +46 (0)498 26 93 10
Telefontid måndag-fredag kl. 09:00-12:00
E-post: almedalsveckan@gotland.se
 

 

In English

Selected information in English - Manually translated pages.